Een stage in tanzania

Frank Groeneveld

Student Technische Informatica

Martijn Reijerse

Student Technische Informatica · 21-12-1986

TU-Delft · UDSM

Verhuisd

Frank Groeneveld · 28-04-2008, 09:02

Eerst een foto van een enorme kever die het nodig vond onze douches onveilig te maken. Dit soort beesten zien we dus regelmatig rondkruipen en ze herinneren ons eraan dat we goed onze schoenen moeten controleren voor we ze aandoen!
Afgelopen donderdag en vrijdag hebben we weer hard aan ons project gewerkt. Ons ontwerp is bijna af, dus we kunnen binnenkort beginnen met het leuke werk.
In de "projectroom" waar we zitten op de UCC, werken nog een paar mensen. We hebben jullie over hen nog niet veel verteld, wat we eigenlijk wel hadden moeten doen, want er zitten een paar mooie figuren tussen!
Toen we voor de eerste keer op de UCC kwamen, zaten in de project room: Benedict, Maria en twee figuren waarvan we de naam nog steeds niet kunnen onthouden. Al direct vanaf het begin konden we heel goed overweg met Benedict. Hij is een echte clown, heeft altijd een lach op z'n gezicht en als je hem ziet moet je al lachen. De volgende dag ontmoetten we Leonidas, een collega van Benedict, die ook regelmatig bij ons in de "projectroom" zit. Leonidas en Benedict werken beide bij het UCC als programmeurs en zijn al jaren dikke vrienden van elkaar. Ze hebben ons in het begin ook met een aantal dingen geholpen en willen altijd uitleggen hoe je ergens komt of hoe iets werkt.
Zaterdag zijn we weer naar het centrum van Dar gegaan. We hadden dit keer een goede kaart, dus we hebben wat rond gekeken en geld gepind. Het blijft een enorme hoeveelheid papier wat er uit de muur komt als je ongeveer 150 euro pind, kijk maar naar de foto! Daar ligt ongeveer 300.000 shilling.
Martijn had ontdekt dat er ergens zelfs een heuse Apple Dealer moest zitten en die wilden we natuurlijk ook even bezoeken. Na een lange zoektocht hadden we hem uiteindelijk gevonden in een soort overdekt winkelcentrum en wat bleek? Hij was dicht. Het is lastig voor te stellen voor een verwende westerling, maar op zaterdag is meer dan de helft van de winkels in Dar, de grootste stad van Tanzania, gewoon dicht en zelfs het treinstation was gesloten. Uiteindelijk zijn we weer richting huis vertrokken om onderweg nog even bij Mlimani City rond te kijken (ja, die is gewoon open op zaterdag en zondag). De Dalla Dalla zat weer lekker vol, maar de foto's die we maakten waren onscherp en te donker, dus jullie zullen het moeten doen met een foto van Mwenge en een Dalla Dalla die probeert de "Hill" waarop het UCC ligt op te rijden. Vooral dat laatste blijft bizar, in Europa zit iedereen te zeuren over roetfilters en worden er allemaal belastingen ingevoerd terwijl hier verschrikkelijk vervuilende auto's rond rijden. Overigens, op de foto van Mwenge zie je aan de rechterkant de echte Dalla Dalla's en aan de linkerkant de grotere luxere bussen, die zijn meestal iets duurder en rijden niet overal.
Toen we terugkwamen op het Faculty of Statistics terrein (dat is dus waar we onze kamer hebben) kwam de schoonmaakster naar ons toe met een sleutel: We mochten de kamer naast ons nemen als we wilden, want die had betere kasten.
Onze oude kamer had wel twee kasten, maar 3 van de 4 deuren zaten niet meer in het scharnier. De nieuwe kamer bleek een hele verbetering: de dubbele sloten werkten, de waaier had vier extra standen, de oude had namelijk alleen "uit" en "op z'n aller hardst". Verder bleek dat Martijn eindelijk een bed heeft dat niet bij iedere beweging kraakt. In ongeveer een uur tijd hebben we de kasten schoongemaakt en alles van de ene naar de andere kamer verhuist. Toen we de sleutel van onze oude kamer teruggaven, hebben we gelijk gevraagd of we de koelkast die op de gang stond mochten gebruiken. Die bleek kapot te zijn, maar als het goed is wordt hij maandag vervangen. We gaan er dus vanuit dat ze vrijdag een nieuwe neerzetten.
's Avonds zijn we weer naar Mlimani City gegaan om daar wat te eten en naar de bioscoop te gaan. We kochten we twee kaartjes voor Street Kings: 3,70 euro per stuk. Het was een goede film en een ruime bioscoop. Voor die prijs kunnen we dat dus zeker nog een keer doen.
Toen wij in de bioscoop waren was schijnbaar het water weer uitgevallen, want 's avonds deden de kranen het weer niet.
Zondagochtend was er nog steeds geen water, heel raar aangezien het 's nachts behoorlijk had geregend. We hadden wederom het plan om naar het strand te gaan. Het was 's ochtends stralend weer en een blauwe lucht. 65 Kilometer boven Dar Es Salaam ligt het plaatsje Bagamoyo. We hadden gehoord dat het strand daar erg mooi was, dus daar wilden we heen, met de Dalla Dalla. Vanaf Mwenge rijden er Dalla Dalla's naar Bagamoyo, dus daar zijn we in een Dalla Dalla gestapt. Normaal gesproken is een Dalla Dalla al niet erg comfortabel, maar als je er meer dan een uur opgevouwen in moeten zitten ben je aardig gesloopt. We hadden echter geluk, want 11 kilometer voor Bagamoyo stopte de motor ermee, dus konden we even de benen strekken! Direct stopten er allemaal andere Dalla Dalla's, zodat we over konden overstappen en niet heel veel vertraging opliepen.
Aangekomen in Bagamoyo begon het te regenen. Toen we uit het busje stapte, stonden er gelijk 10 straatventers rond ons met de vraag of we een taxi wilden. Toen bleek dat we gewoon rond wilde kijken boden ze zichzelf aan als gids. Daar hadden wij natuurlijk helemaal geen zin in, dus we zijn zelf rond gaan lopen. Per toeval kwamen we bij de tourist information terecht, waar we even geschuild hebben. Ze legden ons daar uit hoe we bij het strand konden komen en toen het droger werd, zijn we daar heen gelopen.
Het strand was mooi groot en niet druk. Op de foto's kun je zien wat een enorme bui eraan kwam. Het strand was overigens niet zo wit, doordat het zand nat was. We zijn een stuk gaan lopen, aangezien het geen strandweer meer was. Overal op het strand zagen we een soort holen, toen het begon te regenen bleek dat daar krabben inzaten. Die kwamen massaal naar buiten, zodat wij er een paar foto's van konden schieten.
Op de terugweg naar Mwenge kozen we voor een grotere bus. Deze leek ons comfortabeler en sneller. Uiteindelijk bleek zelfs dat deze even duur was: 1500 shilling per persoon, 78 eurocent voor 65 kilometer.
Op de terugweg zijn we nog even langs Mlimani City gegaan om boodschappen te doen, te eten en een Swahili boekje te kopen, zodat we de taal wat beter kunnen leren.

Reacties op dit bericht

Tante Greet / Ome Niek schrijft:

28-04-2008, 11:35

Zojuist jullie laatste bericht gelezen. Erg boeiend die berichten en foto's.
Ik begrijp dat jullie het nog niet zo slecht hebben daar Natje en droogje op z,n tijd, comfortabel en voordelig vervoer, goede en voordelige restaurants en vertier en bergen geld! Wat wil een mens nog meer.
Het deed me deugd te vernemen dat ook jij Frank de handelsgeest van de Groeneveldjes in je genen hebt. Opa Groeneveld is trots op. Hij vroeg zich wel af of er misschien nog wat meer afgekund had!
De kever op de foto is van het soort dat ik regelmatig in importzendingen aantrof. Ze waren altijd vrij traag en volgens "Wageningen"ongevaarlijk (geen Q-organisme), aaibaar en eetbaar, mits goed doorbakken, dus voor het geval dat.....
Sukses met je project en geniet van vrije tijd.
Kijken uit naar je volgende bericht.

Rob en Tas schrijft:

28-04-2008, 20:49

Hoi!

Jullie maken wel wat mee zeg met die buien enzo! Wel fijn dat het wemelt van de dalla dalla's daar hahaha. Fijn dat jullie naar de andere kamer konden!

Jammer van de stranddag maar die komen er vast nog genoeg!

groetjes,

Rob en Tas

Jan, Janny en Jeroen schrijft:

28-04-2008, 21:32

Goede vrienden, we lezen de verslagen met belangstelling en vinden ze interessant. We lezen veel over de Dalla Dalla's maar niks over Boeren, trekkers enz enz enz kun je dat eens onderzoeken ivm exportmogelijkheden en denk daarbij natuurlijk aan de honderduizenden Shillingen provisie die jullie daarmee verdienen!!!!!!! HaHa groetjes van de Bommelskous.

Dr.J. schrijft:

28-04-2008, 21:48

WE GAAN GEWOON NAAR DE FINALS!!!!!!!!

DIE KEVERS KOMEN ZEKER OP JULLIE GEUR AF, HA HA HA!

LATERSSSSS

Atanas schrijft:

30-04-2008, 09:01

Can read /speak dutch, but i think I like the site.

Velcome to Dar! Hah aha

Anyone wanting to learn Swahili or visit nice places in Dar? Then contact me.

 

Copyright © 2008-2009 Martijn Reijerse and Frank Groeneveld. Use of photos is strictly prohibited.