Een stage in tanzania

Frank Groeneveld

Student Technische Informatica

Martijn Reijerse

Student Technische Informatica · 21-12-1986

TU-Delft · UDSM

Het centrum van Dar

Frank Groeneveld · 13-04-2008, 10:35

Vrijdagavond hebben we weer vlakbij onze kamer gegeten, in het restaurant wat bij het Uplands Hostel hoort. Dat smaakte net als de dag ervoor goed.
Zaterdagochtend stonden we rond half tien klaar om met de Dalla Dalla naar het centrum van Dar Es Salaam te gaan. De Dalla Dalla's die bij ons langskomen gaan niet direct naar het centrum, had iemand op de universiteit uitgelegd, dus we moesten eerst naar Mwenge of Ubungo en daarvandaan naar Posta. Bij Ubungo aangekomen bleek echter dat we niet de enige waren die naar Posta wilden. Zodra er een Dalla Dalla aankwam stormde er een groep van honderd man op af en iedereen begon massaal elkaar naar binnen te duwen. Nadat we dit fenomeen drie keer aanschouwd hadden, kwam er iemand op ons af die uitlegde dat we ook in een andere Dalla Dalla konden stappen, die via een ander station naar Posta reed. Volgens hem was dat een stuk comfortabeler, aangezien de Dalla Dalla dan een tijdje bijna leeg was, zodat we goede plaatsen konden kiezen. Deze Dalla Dalla kostte dan wel twee keer zo veel: Totaal duizend shilling (dat is 52 eurocent), daar hoefden we dus niet lang over na te denken.
Toen de Dalla Dalla langzaamaan drukker en drukker werd, werden we aangesproken door een man die Michael heette. Hij vertelde dat hij ook een student was en hij wilde ons wel naar de Barckleys bank brengen, zodat we daar geld konden pinnen. Nadat we geld gepind hadden, zijn we met Michael op zoek gegaan naar een kaart van de stad, aangezien we zelf alleen een simpel kaartje uit een boek hadden. De enige kraam die kaarten verkocht had er twee van Dar: eentje was van voor de oorlog en de tweede was volgens mij tweedehands. Voor de nieuwste kaart (de tweede) wilden ze 20.000 shilling, omgerekend ruim 10 euro, maar de onderhandelingen liepen stuk, dus we zijn met Michael op zoek gegaan naar een plek om te lunchen.
De lunch bestond uit vlees met twee gegrilde bananen en we hebben Michael ook een lunch gegeven, omdat hij zo behulpzaam was. De bananen waren anders dan we verwacht hadden, anders in de zin van "niet lekker", maar het vlees was goed te eten. Inmiddels begon Michael ons een beetje op onze zenuwen te werken, aangezien hij allemaal mooie praatjes had, waarvan slechts de helft leek te kloppen. Verder bleek hij ook een soort gids te zijn op doordeweekse dagen, maar vandaag was hij vrij, dus hij hielp ons gratis.
Michael heeft ons toen naar Samora Avenue gebracht, waar hij probeerde een safari te verkopen. Toen we hem netjes weg wilden sturen, begon hij moeilijk te doen. Hij had veel tijd in ons gestoken en we moesten begrijpen dat dat niet geheel gratis was. Zijn service kostte 30.000 shilling (ongeveer 15 euro) voor ons. Na veel moeilijk doen zijn we van hem afgekomen door hem 20.000 shilling te geven (ongeveer 10 euro). Dit was dus een goede les voor de volgende keer.
Nu konden we eindelijk rustig de stad bekijken. We werden natuurlijk nog wel belaagd door allemaal verkopers, maar deze snapten al snel dat we niets van ze wilden. We hebben een stukje van de haven gezien en zijn langs het huis van de president gelopen. Op zoek naar een supermarkt, kwamen we twee kunstenaars tegen. Zij verkochten hele aparte Afrikaanse schilderijen, waarvan ik er een wel mooi vond. Deze heb ik uiteindelijk voor ongeveer 10 euro kunnen kopen.
Omdat het keihard begon te regenen, zijn we gaan schuilen onder een afdakje. Hier werden we aangesproken door een student van UDSM, James, die ons herkende van de faculteit. Hij studeert ook informatica en hij had ons donderdag in het Computing Centre gezien. Toen het eindelijk wat minder regende, zijn we samen met James in een Dalla Dalla gestapt naar Mwenge. Op Mwenge konden we namelijk overstappen in een Dalla Dalla naar onze kamer.
James bleek een wat rijkere Tanzaniaan te zijn. Hij woont vlakbij onze kamer en heeft een moeder die onder andere eigenaar is van een bedrijf wat safari's organiseert. In Mwenge stelde hij voor om iets te gaan eten bij een eettentje. Daar hebben we lekker gegeten, voor het eerst zonder bestek. De ober kwam voor en na het eten langs met een fluitketel met warm water en een emmertje. Hij schonk het water in het emmertje, terwijl wij onze handen konden wassen in deze waterstraal.
James bleek 's avonds een feest te organiseren voor de verjaardag van zijn zusje. Hij had voor 500 dollar een zaaltje gehuurd en vroeg of we ook wilden komen. Hoewel we dit aanbod afsloegen bleef hij aardig en hebben we gezellig met hem gegeten. Na het eten wilden we naar huis en James ook, omdat hij zich eerst thuis moest omkleden. Het bedrijf van z'n moeder vergoedt al zijn taxi ritten, dus we gingen met de taxi. In het restaurant had James al interesse in onze Euro munten, omdat z'n zusje dat een leuk cadeau zou vinden en in de auto begon hij ook over het briefgeld. Hij wilde van alles één briefje kopen (5 euro, 10 euro en 20 euro), maar hij moest eerst geld halen bij het kantoor van z'n moeder. We konden dan gelijk met haar auto naar huis. Daar aangekomen bleek die pinautomaat buiten werking te zijn en zijn moeder bleek in een vergadering te zitten. James hebben we daar achter gelaten en we zijn verder met de taxi naar huis gereden.
Vanmorgen zijn we naar de universiteit gegaan om te kijken of het internet nu wat sneller was. Dit leek zo te zijn, dus hebben we gelijk wat foto's geplaatst en dit bericht getypt.

Reacties op dit bericht

Mies schrijft:

13-04-2008, 10:12

Lekker onderhandelen jongens... Over een maand wordt je er vanzelf handig in en krijg je alles voor de helft van de prijs ^^

Senior G. schrijft:

13-04-2008, 11:02

Goede leer wat jullie meemaken. Elke blanke is een doelwit zoals jullie zien. Let op! Wat een avonturen zeg. Prachtig.

Dennis schrijft:

13-04-2008, 13:33

Er worden nogal wat onderhandelingen gepleegt daar op een dag. Laat julliue niet in de zeik nemen he, blijf oppassen. Leuke foto's verder en succes met school.

p.s. FINAL FOUR !!!!

Astrid en Hans schrijft:

13-04-2008, 21:42

Ha Martijn,
Mooie foto's. We zien dat jullie het erg naar jullie zin hebben.
We blijven jullie volgen.Veel plezier en succes verder.
groetjes uit KApelle

Rob en Tas schrijft:

15-04-2008, 10:32

Hey mannen,

Wat een mooie verhalen weer!! En idd een goede les, die Michealfiguren zijn blijkbaar niet te vertrouwen...

Succes met het internet!

Groetjes,
Rob en Tas

 

Copyright © 2008-2009 Martijn Reijerse and Frank Groeneveld. Use of photos is strictly prohibited.