Een stage in tanzania

Frank Groeneveld

Student Technische Informatica

Martijn Reijerse

Student Technische Informatica · 21-12-1986

TU-Delft · UDSM

De vakantie

Frank Groeneveld · 15-08-2008, 18:58

Na vier maanden zijn we weer terug in Nederland. De laatste maand, onze vakantie, hebben we veel gereisd en heel veel dingen gezien, daarom hieronder een kort verslag. De mensen die al onze (sterke) verhalen willen horen zijn van harte welkom om langs te komen. Morgenochtend voegen we overigens nog een paar foto's toe van Zanzibar.

Nadat Annelies gearriveerd was in Dar, hebben we haar de stad en de universiteit laten zien. Nadat ze een beetje geacclimatiseerd was, begon de safari. Eerst moesten we met de bus van Dar Es Salaam naar Arusha en na een overnachting daar zouden we opgehaald worden door Bobby Tours (onze safari maatschappij). In het hotel in Arusha konden we voor het eerst in drie maanden weer met warm water douche!
We hadden een safari van zeven dagen, 6 nachten geboekt. Op de ochtend van de eerste dag werden we opgepikt door de chauffeur en kok in een Land Rover Defender. We gingen op weg naar een kampeer plaats bij Lake Manyara National Park. Daar lieten we al onze spullen en de kok achter, zodat we zonder veel “ballast” een game drive konden maken. Gelijk op die eerste dag konden we al (vanuit de verte) een leeuw zien. Op onze eerste safari in Mikumi hadden we daar, zonder succes, vier dagen naar gezocht! Dat was alvast een goed begin. Verder zagen we nog olifanten, zebra's, heel veel flamingo's, giraffen en apen.
De tweede dag gingen we weer verder, op weg naar de Serengeti. Na een lange reis over onverharde wegen, door regen en mist, kwamen we uiteindelijk in het Serengeti National Park. Vanaf de poort naar onze kampeerplaats was nog een aardig stuk rijden, dus de chauffeur besloot dat we dat “game-drivend” zouden doen. Ook nu zagen we weer leeuwen, alleen nu veel dichterbij, liggend in het gras. Verder zagen we ook twee jacht-luipaarden die aan het jagen waren, maar door alle auto's lukte dat niet al te best. Aangekomen op de kampeerplaats bleken we een lekke band te hebben (bijna leeg), dus die hebben we daar nog even verwisseld.
De derde dag was een hele dag door Serengeti crossen. Erg veel dieren gezien; olifanten, giraffen, apen, gazellen en nog veel meer. Onze chauffeur deed al meer dan twintig jaar safari's en hij had nog nooit meegemaakt wat wij meemaakten: een luipaard wat de weg overstak! Het is best bijzonder als je een luipaard ziet en al helemaal als deze niet ligt te luieren in de boom. Nooit in die twintig jaar had hij een luipaard zo dichtbij en zo op z'n gemak gezien. Later die dag hebben we nog twee keer luipaarden gezien die het vooroordeel bevestigden: ze lagen allebei te luieren in een boom.
Op de vierde dag verlieten we de Serengeti na een laatste gamedrive en gingen we op weg naar de Ngorongoro Crater. Dat is een krater met daarin een geheel eigen eco-systeem. De dieren die erin leven verlaten nooit de krater, want er is altijd genoeg water te vinden. We overnachtten in “Simba camp” op de rand van de krater, zodat we de volgende ochtend niet ver hoefden te rijden naar de ingang.
De vijfde dag was dus een gamedrive in de Ngorongoro Crater, een van de laatste plaatsen in Tanzania waar nog zwarte neushoorns gezien kunnen worden. Dat was die dag dus de opdracht: op zoek naar zwarte neushoorns. Uiteindelijk hebben we die van een afstand ook kunnen zien. Dat betekende gelijk dat we de Big Five (zwarte neushoorn, buffel, olifant, leeuw en luipaard) gezien hebben.
De zesde dag stond er een wandeltocht naar de rand van een andere krater op de planning. Het weer zat niet zo erg mee, dus veel uitzicht hadden we niet. Gelukkig was er ook een mooi waterval, die nog wel te zien was door de mist. Aan het eind van de dag reden we naar het laatste park van onze safari: Tarangire National Park.
Tarangire was dus het laatste park wat we bezochten. Dit park had wat meer heuvels en een rivier die door een groot aantal olifanten gebruikt wordt als waterbron. Aan het eind van de dag werden we weer af gezet in Arusha om de volgende dag terug te reizen naar Dar Es Salaam.
Vanuit Dar ging de reis verder per trein. De eerste stop: Mang'ula, een plaatsje vlakbij het hoofdkwartier van Udzungwa National Park. Wij kwamen hier naar toe omdat we de Sanje watervallen wilde zien. Je kunt daar een mooie wandeltocht doen die uiteindelijk uit komt bij de voet van de Sanje watervallen en daar hebben we de nodige foto's geschoten.
's Avonds stapten we weer op de trein om verder te reizen richting Zambia. Het eindstation van de trein was Kapiri Mposhi, dus verder moesten we per bus. Via Lusaka, de hoofdstad van Zambia, kwamen we in Livingstone terecht. Livingstone ligt vlakbij de grens met Zimbabwe en dus ook vlakbij de Victoria watervallen. Het is echt een heel bizar gezicht om zo'n grote massa water naar beneden te zien storten. De foto's zien er misschien een beetje mistig en regenachtig uit, dat klopt, want de waterval produceert zelf regen.
Terug in Tanzania wilden we vanuit Mbeya per taxi naar het Malawimeer (Nyasameer). Dat was geen enkel probleem volgens onze “gids”. Toen de auto al twee keer overhit was en de bodemplaat steeds vaker over de grond schuurde begonnen wij daar toch aan te twijfelen. Volgens de gids hoefden we toen nog “maar” 12 kilometer. Omdat we ook ooit nog terug moesten zijn we uiteindelijk maar omgekeerd, zonder dat we het Malawimeer gezien hebben. Terug in Mbeya hebben we daar nog een paar nachtjes verbleven. Daar hebben we nog een tocht naar een kratermeer en naar een natuurlijke brug, gevormd door lava, gemaakt.
Toen was het tijd voor het laatste doel van de reis: Zanzibar. Bij velen al bekend, maar voor de mensen die het niet kennen: witte stranden, blauwe zee en zon. Althans, normaal gesproken. In de zeven dagen dat wij er waren, heeft het zes ochtenden geregend. Daarna klaarde het weer gelukkig wel op, dus we hebben ons ook daar uitstekend vermaakt.

We hebben het erg naar ons zin gehad op deze reis. Erg veel ervaringen opgedaan en natuurlijk genoeg dingen gezien. We vonden het leuk om deze website te maken en nog leuker om te horen hoeveel mensen hem trouw bezochten. Hartelijk dank voor jullie steun en reacties, dit was een onvergetelijke belevenis!

Reacties op dit bericht

Jelke schrijft:

16-08-2008, 08:54

Wederom weer super foto's, als ik dit zo lees en zie wil ik het ook echt een keer meemaken! De big five had ik nog nooit van gehoord, hier in Nederland heb je wel de Big four, maar dat is iets geheel anders:p
Het zal wel wennen zijn om weer in Nederland te zijn, alles weer gehaast. Maar vast ook leuk om weer iedereen te zien!

tot snel

 

Copyright © 2008-2009 Martijn Reijerse and Frank Groeneveld. Use of photos is strictly prohibited.