Een stage in tanzania

Frank Groeneveld

Student Technische Informatica

Martijn Reijerse

Student Technische Informatica · 21-12-1986

TU-Delft · UDSM

Vissen houden nooit hun adem in

Frank Groeneveld · 04-07-2008, 14:22

Inmiddels zijn we weer terug uit Pemba. We hebben het heel erg naar ons zin gehad en we zijn inmiddels PADI Open Water Divers. Dat houdt in dat we tot 18 meter diep mogen duiken.
23 juni werden we 's ochtends vroeg opgehaald door de taxi. Om er zeker van te zijn dat we op tijd kwamen, vertrokken we een uur eerder dan nodig was, want er staan hier soms om zes uur 's ochtends al files. Je raad het al, er stond nu geen file, dus we waren super vroeg al bij de boot, beter zo dan andersom.
De boot vertrok vanuit Dar eerst richting Zanzibar. Dat is een twee uur durende reis. Daarna was het nog drie uur naar Pemba. Het stuk tussen Zanzibar en Pemba was niet beschut, dus in een wilde zee. De boot rolde raar over de golven, met als gevolg dat veel mensen zeeziek werden. Wij hadden daar gelukkig geen last van. Aangekomen op Pemba moesten we nog twee uur met de Dala Dala naar Konde. In Konde werden we vervolgen na twee uur wachten opgepikt door iemand van het Resort.
De eerste dag begon gelijk onze cursus, die werd gegeven door een Nederlandse. We kregen alle theorie op deze dag, zodat we daarna alleen nog maar leuke dingen gingen doen. De theorie bestond uit een paar dvd's bekijken en wat vragen beantwoorden in een boek. Van de dvd's leerden we het volgende:
- Duikers hebben meer plezier dan gewone mensen.
- Vissen houden nooit hun adem in.
- Water is nat.
- Je zal mensen ontmoeten, naar plaatsen gaan en dingen doen.
Voor de rest hebben wee ook nog nuttige dingen geleerd, zoals: handgebaren, bediening van de uitrusting en enkele veiligheidsinstructies. Tegen de avond wisten we genoeg om het examen te maken, dat hebben we beiden gehaald.
Op de tweede dag gingen we duiken in "confined water". Dat houdt in dat je in een zwembad (er was geen zwembad, dus wij gingen in een beschut ondiep stuk zee) een aantal oefeningen doet om je uitrusting te leren bedienen e.d. Met een volle boot gingen we 's ochtends de zee op. Wij werden afgezet in op een beschutte plek en de andere duikers gingen verderop in open water duiken. Zelfs in het ondiepe stuk waar wij doken was al van alles te zien. Volgens mij hebben we alle vissen uit Finding Nemo daar al voorbij zien komen.
Donderdag was de eerste echte duiken in open water, maximaal 12 meter diep. Deze duik konden we gelijk goed oefenen om "neutral boyancy" te behouden. Dat betekend dat je niet zinkt en niet stijgt, zodat je dus zonder energie op een bepaald niveau rond kan zwemmen. Het was best even lastig, maar wel erg leuk. Iedere duik begon met een paar oefeningen en daarna konden we nog even rondzwemmen. Het was net of je in een groot aquarium rond zwom! We zagen heel veel koraal, allerlei vissen, murene's, octopus en nog heel veel meer.
Vrijdag was de laatste cursusdag. Onderweg naar de dive site kwamen we een groep dolfijnen tegen die nog een stukje met de boot mee zwom, heel mooi om te zien! De eerste duik bestond eerst nog uit wat oefeningen en de tweede duik was geheel "vrij". We zijn toen tot 18 meter diep geweest, het is moeilijk voor te stellen hoeveel water je dan boven je hebt!
Zaterdag zijn we met twee Engelsen en een Nederlandse naar een strand aan de andere kant van het eiland gegaan. Dat was een van de mooiste stranden die we tot nu toe gezien hebben. Het was af en toe bewolkt, maar tussen de wolken door hebben we nog wat mooie foto's kunnen maken.
Zondag heb ik nog twee duiken gedaan, onderweg weer dolfijnen tegen gekomen. Op de heenreis kwamen we een groep tegen die bestond uit meer dan 20! Martijn ging niet mee omdat hij hoofdpijn had. Dinsdag was de hoofdpijn over, dus toen hebben we onze laatste twee duiken gedaan.
Op onze laatste dag zijn we nog gaan kajakken in de mangroves die aan de zee grenzen. We hebben daar ook een deel van het regenwoud gezien wat vroeger heel Pemba overdekte. Inmiddels is dat regenwoud een stuk kleiner doordat mensen zijn gaan kappen om ruimte te maken voor huizen en akkers. Op Pemba zie je heel veel akkers en overal zie je koeien. Het gaat om een bepaalde soort koe die je in Nederland niet ziet, namelijk koeien met een soort bult net achter hun nek. (zie foto) De inwoners van Pemba maken hier dankbaar gebruik van, want zo'n bult is heel handig als je koe een karretje moet trekken. Aangezien bijna niemand op Pemba een auto heeft, zie je deze "koe met kar" combinatie overal rijden.

Gisterochtend zijn we met de Dala Dala weer terug naar de haven gereden. De Dala Dala deed er een uur langer over dan normaal, waardoor we bijna de boot misten. Toen we aankwamen in de haven bleek dat de gewone tickets niet meer verkocht werden. Gelukkig was er een "Pembamiaan" die ons hielp. Hij zei dat we met hem mee moesten lopen naar de boot, want daar konden nog tickets gekocht worden. Voor 10.000 shilling extra (52.000 i.p.v. 42.000) lukte het ons dan toch nog om tickets te kopen.
Toen we eindelijk op de boot zaten kwamen we in Zanzibar erachter dat we tickets hadden gekocht naar Zanzibar i.p.v. naar Dar. Gelukkig waren het "toeristen tickets", die zijn iets duurder, dus toen we gecontroleerd werden en ze erachter kwamen dat we 10.000 meer betaald hadden, leverde dat geen problemen op.
Inmiddels zitten we weer op de universiteit, waarschijnlijk t/m dinsdag of woensdag. We hebben vanochtend te horen gekregen dat ze nog steeds niet gedaan hebben wat ze moesten doen (in 11 dagen tijd!), dus we denken niet dat ons project ooit nog echt gebruikt zal worden. Ons deel is in ieder geval afgerond, we hoeven alleen nog een korte presentatie te geven. Als we terug zijn in Nederland moeten we een vergelijkbare presentatie geven en wordt het project beoordeeld.

Reacties op dit bericht

Bas schrijft:

04-07-2008, 14:49

Echt, super vet!

Michael schrijft:

04-07-2008, 14:51

Zo'n mooie zonsondergang en dan kijkt er geen hond...

Rob en Tas schrijft:

05-07-2008, 13:02

Hoi Frank en Martijn,

Wat een super weken hebben julli egehad zeg! En weer onwijs mooie foto's gemaakt!
Beetje jammer dat de rest van de mensen daar niet zo hard werkend zijn als jullie, maar goed jullie deel van het project is in elk geval klaar.

Morgen vieren we Annelies d'r verjaardag, heel jammer dat je er niet bij kunt zijn, maar jullie zien elkaar gelukkig volgende week weer!

Nog veel plezier daar!

Liefs,
Rob en Tas

Tante Greet schrijft:

07-07-2008, 22:12

Hoi Frank,(en Martijn),
Wat ontzettend leuk om op deze manier een beetje met jullie mee te reizen. Je maakt ons wel een beetje jaloers met die verhalen en schitterende foto's.
Ome Niek vroeg zich af welk aarappelras daar geteeld wordt. Kan je dat nog even nagaan?
Geniet nog even daar want jullie beleven toch wel heel bijzondere dingen!
Groetjes en kus van, Tante Greet.

 

Copyright © 2008-2009 Martijn Reijerse and Frank Groeneveld. Use of photos is strictly prohibited.