Een stage in tanzania

Frank Groeneveld

Student Technische Informatica

Martijn Reijerse

Student Technische Informatica · 21-12-1986

TU-Delft · UDSM

Jambo!

Frank Groeneveld · 10-04-2008, 16:35

Gisterochtend zijn we vroeg uit de veren gaan voor de grote reis. Martijn reed om 3:00 van huis en wij vertrokken om 3:40. Rond kwart voor vijf arriveerden we bij de check-in balie. Tassen in een bak op de weegschaal: 46 kilo. Per tas mag er 20 kilo mee, maar die bakken wogen ook nog wel iets. Het kon dus net mee. Na een moeilijk afscheid vertrokken we naar het vliegtuig. Ons vliegtuig vloog van Brussel naar Zürich, waar we moesten overstappen naar het vliegtuig wat via Nairobi in Kenia naar Dar Es Salaam, Tanzania, vloog. Dat tweede vliegtuig was van alle gemakken voorzien, iedere stoel had een eigen computerschermpje waarop films gekeken konden worden, vluchtinformatie voorbij kwam en spelletjes gespeeld konden worden. We weten nu bijvoorbeeld dat het op 12 kilometer hoogte -60 graden is en dat zelfs een groot vliegtuig al op kan stijgen bij minder dan 300 kilometer per uur.
Om 19:50 zijn we geland op het vliegveld van Dar Es Salaam en werden we opgehaald door onze chauffeur. Het was al pikdonker, want hier is het al rond 19:00 donker (het is hier 12 uur per dag licht en 12 uur donker). Onze chauffeur zou ons naar de slaapplaats brengen. Dat was al een hele belevenis, want we kwamen in de file. Ja, je leest het goed, om half 9 's avonds stonden we in de file. Het was verschrikkelijk druk, langs de weg liepen overal mensen en stonden auto's geparkeerd en de weg bestond voornamelijk uit kapot asfalt aangevuld met grond. Wat wij als tweebaansweg zouden gebruiken, werd hier al gauw een vierbaansweg, omdat de chauffeur met twee wielen door de berm auto's begon in te halen. Hij deed goed z'n best, want we hebben op deze manier aardig wat auto's ingehaald. Toen we net uit de file kwamen, bleek de benzine bij op te zijn. Tanken dus. Niets speciaals zou je denken. Bij het tankstation stonden twee bediendes al te wachten, dus de chauffeur hoefde niets te doen. Toen de tank echter half vol was, lukt het niet deze verder vol te tanken. De chauffeur stapte uit en begon met de twee tankbediendes de auto heen en weer te schudden, zodat de benzine verder zou stromen en dat werkte! Terwijl wij ons afvroegen of ze ons voor de gek hielden, gingen ze vrolijk door met schudden en uiteindelijk zat de tank toch vol. We konden dus verder naar de Faculty of Statistics, want dat is waar we verblijven.
Half tien arriveerden we dan uiteindelijk bij onze kamer, gelegen in een gebouw met kamers voor studenten. Het is een mooie (voor Afrikaanse begrippen) grote kamer met twee kasten, twee bedden, twee bureau's, twee stoelen en boekenplanken. Een paar stappen van de deur zijn de wc's, douches (alleen koud water) en wastafels. De kamer heeft twee deuren: één op de gang en één op de omloop, een soort terras om het hele gebouwtje heen, beiden met een goed slot (handig!).
Voor we de buurt gingen verkennen wilden we eerst onze bedden klaarmaken: klamboe's opzetten en lakenzakken zoeken in onze tas. Vervolgens hebben we buiten op het terrein van de faculteit een beetje rondgelopen. Hier kwamen we een aardige groep mensen tegen die de boel beheren. Zij hebben voor ons twee flessen water gekocht, omdat we zelf nog geen shillings hadden en water een behoorlijk essentieel iets is in Afrika. Rond elf uur zijn we gaan slapen.
Vanochtend werden we weer opgehaald door dezelfde chauffeur. Hij hoefde nu niet zelf te rijden, we konden met iemand meerijden. Vanaf onze kamer is het ongeveer twee kilometer naar het Universtiy Computing Centre (UCC). Hier hebben we de belangrijkste mensen ontmoet en kregen we toegang tot onze projectzaal: een zaaltje gedeeld met vier anderen. Hier hebben we ook toegang tot het Internet, al is het erg langzaam en valt het regelmatig weg. Tevens hebben we allebei een simkaart en beltegoed gekocht, na euro's en dollars te hebben gewisseld voor shillings. Martijn z'n nummer is: +255783657499 en mijn nummer is +255783650923. Hierop kunnen we heel de dag bereikt worden, we gebruiken onze Nederlandse simkaarten niet. We kunnen nu voor 6 cent smsen en voor 22 cent per minuut bellen naar vaste nummers in Nederland.
Als lunch hebben we op de faculteit fish & chips en meat & chips op. De vis was niet te eten en de rest smaakte nergens naar. We hebben echter weer wat binnen en de Cola & Fanta smaakten wel goed.
Na de lunch zijn we voor het eerst met een Dalla Dalla naar een supermarkt gereisd. Een Dalla Dalla is een klein Toyota busje waar in nederland zes mensen in kunnen zitten. Bij ons in het busje zaten op een gegeven moment achttien mensen, maar er schijnen er nog meer in te kunnen. De supermarkt was eigenlijk meer een soort mall, met meerdere winkels en een grote supermarkt. Hier hebben we wat kleine boodschappen gedaan en daarna zijn we weer terug gereisd naar het UCC om dit bericht te maken en nog wat dingen te vragen.
Straks gaan we terug naar onze kamer en vanavond eten we waarschijnlijk vlakbij onze kamer, daar schijnt een soort restaurantje te zijn. Mocht dat niets zijn dan eten we brood wat we hebben meegenomen uit de supermarkt. Morgen ontmoeten we iemand om ons project mee door te praten.

Als het goed is verschijnen er vandaag nog foto's bij dit bericht (aan de rechterkant, onderin).

Reacties op dit bericht

Rob en Tas schrijft:

10-04-2008, 16:08

Hey Mannen,

Fijn dat jullie heelhuids zijn aangekomen! Wat goed trouwens van die telefoons, lijkt me erg handig!
Het klinkt niet verkeerd allemaal, mooie kamer en een restaurant om de hoek!! Geniet van alles en veel succes morgen.

Groetjes,
Rob en Tas

Dennis schrijft:

10-04-2008, 16:53

Welcome to the jungle!!!
Gelijk een goede introductie gehad lees ik. Zodra je een busje tegenkomt met 18 personen erin vergeet dan niet even een foto te schieten. Geweldig!
Hopelijk smaakt het voedsel beter vanavond.

Peter en Wilma schrijft:

10-04-2008, 17:35

Hoi Martijn,

Fijn dat de reis goed is gegaan, we hebben veel aan jullie gedacht. We zijn benieuwd, hoe het met het project gaat. Veel succes en tot schrijfs.

Annelies schrijft:

10-04-2008, 21:26

Heey hey,

Leuk dat jullie zo'n lang verhaal geschreven hebben..blijven we hier mooi op de hoogte van al jullie belefenissen:)! Et zal wel ff wennen zijn daar! Wel fijn dat jullie kamer oke is, alleen btje jammer van de koude douche..
Hopelijk hebben jullie vanavond wel lkkr gegeten!
Succes morgen met jullie project!

Liefs lies

Mies schrijft:

10-04-2008, 23:27

Klinkt als een avontuur :) Mooi man. Sterkte met die douche, brrrrrr :)

Michelle schrijft:

11-04-2008, 11:56

heey!

Koude douche is de normaalste zaak hier :) Succes in de busjes! Hier passen er makkelijk 30 man in hoor, geweldig als je dat over de weg ziet hobbelen. Wen maar vast aan die files, elke dag is hetzelfde liedje.

Veel plezier daarzo.
Groetjes uit Zuid Afrika

Jan, Janny en Jeroen schrijft:

11-04-2008, 13:39

Nou, dat klinkt allemaal als een aanrader voor mijn eerstkomende vakantie: koude douche, onsmakelijk eten en met 18 man in een busje! Even serieus: blij dat jullie veilig zijn aangekomen. Ik hou namens ome Jan en tante Janny (van Frank) jullie blog in de gaten. Ik heb me al geabonneerd op de message alert, dus zodra jullie er wat op zetten, lezen we dat meteen ff.

Groeten en werkze!

 

Copyright © 2008-2009 Martijn Reijerse and Frank Groeneveld. Use of photos is strictly prohibited.