Een stage in tanzania

Frank Groeneveld

Student Technische Informatica

Martijn Reijerse

Student Technische Informatica · 21-12-1986

TU-Delft · UDSM

Op leeuwenjacht

Frank Groeneveld · 02-06-2008, 10:17

Het heeft even geduurd (langzaam internet e.d.), maar eindelijk staat het bericht over onze safari online!

Maandagavond kregen we een telefoontje van Tendakye, dat we i.p.v. zeven uur bij zijn huis om negen uur bij Mlimani city konden verzamelen. Dat was dus twee uur langer slapen! Om half 9 werden we door Benedict (een collega) opgehaald en afgezet bij Mlimani city. Daar ontmoetten we de crew en mede pasagiers. Op de crew foto zie je van links naar rechts: Tendakye (ook wel Tende genoemd, je kan wel zien dat hij rugby heeft gespeeld, hij is een bonk spieren), Lewis (de kok samen met Tende) en Fikiri (de chauffeur). Onze mede passagiers waren twee Engelsen van rond de 25, Rob en Becky. Rob werkt bij Human Resources van de Guardian in London en Becky werkt bij Lonely Planet (die reisgidsen). Een collega van Becky had Afriroots aangeraden als tour organisation en zo hebben ze de reis dus geregeld.
Rond half 10 gingen we op weg. Vanuit Dar is er een "snelweg" (tweebaans weg zonder gescheiden rijbanen) naar het westen, die uiteindelijk zelfs dwars door Mikumi National Park heen gaat. Het was dus gewoon een kwestie van de weg volgen. Onderweg zijn we een paar keer aangehouden door de politie. Tende vertelde dat dat wel vaker gebeurd en dat ze net zo lang zoeken tot ze iets vinden waarvoor ze je kunnen bekeuren. Bij ons vonden ze de aanhanger te zwaar (hij is niet eens gewogen) en het nummerbord was onleesbaar. Als je zo'n boete krijgt heb je twee keuzes: de politie omkopen of de boete betalen. Tende kiest er altijd voor de boete te betalen, zodat hij niet meewerkt aan het bevorderen van die omkoop praktijken. Verder is het goedkoper om de boete te betalen, want als je de politie omkoopt, bellen ze naar de volgende politiepost en geven ze door dat je ze wel wil omkopen. Op die manier wordt je dan dus overal staande gehouden met als gevolg dat je duurder uit bent.

Onderweg naar Mikumi zijn we gestopt in Morogoro om daar te lunchen. Uiteindelijk kwamen we rond een uur of vier aan op de kampeerplek. Tende en Lewis bleven daar met de aanhanger achter om het kamp op te bouwen en wij gingen met Fikiri onze eerste "game drive" (rondkarren door het park, op zoek naar dieren) doen. We hadden een goed begin, we zagen al gelijk olifanten en giraffen. Na een tijdje rond gereden te hebben, zijn we naar de "Hippo pool" gegaan. Dat is een soort meertje met nijlpaarden erin. Als afsluiting van deze dag hebben we daar een biertje gedronken met uitzicht op de nijlpaarden. Dat is overigens een van de weinig plaatsen waar je uit de auto mag.

Terug in het kamp hebben we gedineerd. Tende en Lewis hebben zich in die vier dagen heel erg uitgesloofd. Iedere avond hadden we een heerlijk drie gangen diner. Die eerste nacht zijn we een paar keer wakker geworden van geluiden rond de tent en van het brullen van leeuwen.
De volgende ochtend bleek dat er een paar olifanten in het kamp hadden gelopen. Toen Lewis en Tende de afwas aan het doen waren zag Lewis ineens twee "lampjes". Hij dacht eerst dat het vuurvliegjes waren, maar toen het dichterbij kwam bleken het de ogen van een olifant te zijn. Er was nog geen kampvuur, dus die olifant was absoluut niet bang. Lewis en Tende zijn snel achter de auto gaan staan en hebben gewacht tot hij weer weg ging. Het meest bizarre is, dat zo'n enorm beest haast niet te horen is; Vanuit de tent hadden wij niet door dat die olifant op een paar meter afstand voorbij liep.

Woensdagochtend zijn we al vroeg op gestaan om een game drive te gaan doen. Om zes uur werden we wakker gemaakt en na een bak koffie of thee zijn we op weg gegaan. In de ochtend en aan het eind van de middag heb je het meeste kans om dieren te zien. Wij hadden die ochtend veel geluk, want we hebben echt super veel gezien, onder andere: giraffen, olifanten, impala's (dat is een antilope soort), krokodillen, nijlpaarden en buffels. Na de game drive hadden we een heel uitgebreide lunch, die uiteindelijk uitgelopen is op een soort brunch. Na het ontbijt voelde Rob zich niet lekker. Hij had de dag ervoor waarschijnlijk iets verkeerds gegeten, dus 's middags hebben we rustig aan gedaan. Tegen het eind van de middag zijn we zonder Rob weer op game drive gegaan. Van alles en nog wat gezien, maar nog geen leeuwen.
Donderdagochtend toen Tende ons wakker maakte vertelde hij dat die nacht meer dan 10 olifanten rond het kamp hadden gelopen. Omdat we toen wel een kampvuur hadden, waren ze echter op veilige afstand gebleven. 's Ochtends hebben we weer een game drive gedaan, dit keer ging Tende, "the bushman", ook mee. Hij zou ons helpen om leeuwen te vinden. We hadden nog geen leeuwen gezien omdat het gras op de meeste plaatsen meer dan een meter hoog stond. Als een leeuw dus niet gezien wil worden, hoeft hij daar alleen maar in te gaan liggen. Zelfs op twee meter afstand kan je hem dan nog niet zien.
Na het ontbijt zijn we weer een gamedrive gedaan met Fikiri en Tende en na de lunch weer eentje, maar nu zonder Tende.
Toen we 's avonds rond het kampvuur zaten liepen er ineens weer olifanten rond het kamp. Eentje liep zelfs echt op de weg, op vijf meter afstand van ons! Volgens Tende ging hij vanzelf weg als we achter het kampvuur zouden gaan zitten. Dat bleek te helpen, want na een paar minuten konden we hem al niet meer zien. Toen ik naar m'n tent ging en de rits wilde open doen, bleek daar een slang voor te liggen! Het was een kleine python (dat zijn wurgslangen) en hij had een paar meter verderop net z'n vel verwisseld. De volgende ochtend kroop hij nog rond, maar er zijn geen ongelukken mee gebeurd.

Vrijdagochtend konden we lekker uitslapen. Rond half acht hebben we ontbeten en om half negen zijn we vertrokken. Het had die nacht behoorlijk geregend en toen we net een paar meter onderweg waren stopte Fikiri de auto. Naast ons kamp bleken allemaal pootafdrukken van leeuwen te lopen. 's Nachts hadden er dus leeuwen langs het kamp gelopen.
Het was best modderig en we glibberden over de weg. Fikiri moest op een gegeven moment zelfs overschakelen op vierwiel aandrijving, anders konden we vast komen te zitten (we reden natuurlijk ook weer met het karretje). Fikiri was een geweldige chauffeur en hij heeft ons heel rustig uit het park gereden, zonder dat we ook maar een keer vast waren komen te zitten.

Op de terugweg naar Dar zijn we in totaal maar één keer aangehouden door de politie. Daarbij was een vrouw die ons de eerste keer op de heenreis ook aanhield. Tende en Fikiri vatten het weer heel komisch op en zeiden iets in de trend van: "We hebben nu geen haast en we zijn het absoluut niet eens met de bekeuring die je ons wilt gegeven. Zullen we de thee alvast opzetten zodat we het rustig kunnen bespreken?" Dat had het gewenste effect en we mochten gelijk doorrijden zonder bekeuring.
De safari was aan de ene kant behoorlijk luxe, we hadden iedere keer bijvoorbeeld een drie gangen diner, maar aan de andere kant was het best primitief, een echte goede douche was er bijvoorbeeld niet. Terug in Dar hebben we dus eerst lekker gedoucht (ik had niet verwacht dat ik een koude douche ooit zou missen!) en we zijn vroeg naar bed gegaan.

Kortom, de safari was erg geslaagd! De crew was geweldig, ze waren knettergek, vol humor en wisten precies op welke momenten ze lol konden trappen en op welke momenten er serieus gewerkt moest worden. We hebben het ongelofelijk naar ons zin gehad en heerlijk gegeten. Verder hebben we natuurlijk veel mooie natuur en dieren gezien. In totaal hebben we de volgende dieren gezien:

- Olifanten
- Giraffen
- Impala's
- Zebra's
- Bavianen
- Baby python
- Afrikaanse zeearend
- Osprey (zee valk ofzo)
- Gnoes
- Buffels
- Nijlpaarden
- Krokodillen
- Zwartrug jakhalzen
- Wratten zwijnen
- Maraboes (vogels)
- Nijlvaraan
- Allerlei insecten: Army ants, Singing ants, Bidsprinkhanen Tseetsee vliegen, grote duizendpoten
- Nog heel veel meer vogels, waarvan we de namen niet meer weten.

Zaterdagochtend arriveerden er Amerikanen in ons gebouw. Tijdens het weekeind zijn er nog meer gearriveerd, in totaal zitten er nu volgens mij 4 jongens en 6 meisjes. Ze zitten hier voor 8 weken en in die 8 weken studeren ze Swahili.
Zaterdagmiddag zijn we naar Kariakoo geweest. Dat is het handelscentrum van Dar. Er is een overdekte markt en eromheen zijn ook allemaal winkeltjes. Er wordt van alles verkocht, van Chinese namaak telefoons tot groenten en van kleding tot kruiden. Het was erg leuk om daar rond te lopen, je kijkt echt je ogen uit! Heel veel mensen hebben gewoon een kleedje op de grond liggen met daarop hun producten, zoals vis of groenten. Dat is natuurlijk niet erg hygiënisch.

Zondag was het lekker weer, dus zijn we naar Kunduchi Beach gegaan. Toen we daar lekker lagen te lezen kwam er ineens een man op ons af die ons de Volkskrant gaf. Hij kwam ook uit Nederland en was zaterdag gearriveerd. Deze week moet hij workshops geven in het Kunduchi Beach Hotel voor World Health Organization. Het was wel leuk om weer eens met een andere Nederlander te spreken.

Deze week gaan we hard aan het project werken, want vrijdag moet de testversie af zijn. Als het goed is wordt hij dan volgende week uitgebreid getest.

Reacties op dit bericht

Rogier schrijft:

02-06-2008, 11:00

Mooie foto's, mooi verhaal. Goed bezig jongens!

jarinde schrijft:

02-06-2008, 11:19

Echt super super gaaaaf, vooral die schattige baby olifantjes :D

Kus Jarin

Caspar schrijft:

02-06-2008, 11:19

Die foto's kunnen regelrecht naar een reisgids ;) Ik ga trouwens in september op stage, valt er niet iets te regelen? ;-)

Hans en Astrid schrijft:

02-06-2008, 20:45

Ja, dat is wat anders dan Blijdorp.
Prachtige foto's,vooral de baviaan doet het goed bij Sten en Jorn.
En eindelijk een foto van jullie.
We zitten altijd met smart te wachten op nieuwe verhalen en foto's.
Groetjes uit Kapelle van Hans,Astrid, Anissa,Sten en Jorn.

ssenior G schrijft:

03-06-2008, 09:33

Mooi verhaal weer. Wat een belevenissen.
Het is hier op Kreta bijna net zo. Hier stikt het ook van de bavianen. Hier zijn ze echter wel aangekleed.
Mooi jongens. Een compliment voor jullie reportages.
We verwachten nog wel wat sfeerfotoos van het arme afrika.

Kirsten schrijft:

03-06-2008, 12:41

heey martijn!

Had je eht al gehoord wij hebebn een wedstrijd gewonnne (A) haha.. duss kom maar op met die foto met het shirt aan ;)

Nog veel plezier daar !

Theo Makkenze schrijft:

03-06-2008, 12:46

Mooie foto's
Wij verwachten natuurlijk een avondje (met drankje) foto's kijken zodra jullie weer terug zijn in Nederland.

Peter en Wilma schrijft:

03-06-2008, 21:35

Wat een prachtige reportage zeg, super. Peter was vooral onder de indruk van de tijdopname (?) van de dinertable verlicht door olielampen. Wij vonden Kreta al zo mooi, maar dit slaat alles.

Jeroen, Jan en Janny schrijft:

03-06-2008, 21:52

Zo, dat is weer eens wat anders dan een dagje Blijdorp... Hebben jullie het ondanks alle vermoeiende safari's nog goed naar je zin? Hier aan de Bommelskous is het ook spannend qua dieren: gisteren zagen we nog een koolmees en er liep een kat met tijgerprint voorbij! Ik lees dat je die Nederlanders ook overal tegenkomt... Hoe zag hij nou dat jullie er ook vandaan komen? Lagen jullie Pietje Bell en Pinkeltje te lezen? Nee even serieus: mooie foto's en het zal wel een avontuur zijn om nooit te vergeten...
Heel veel groetjes van ons!

Rob en Tas schrijft:

06-06-2008, 16:38

Hoi Martijn en Frank,

Wat een prachtig avontuur!! Echt super al die mooie beesten. Ook wel even schrikken denk ik toen die python voor jullie tent lag, gelukkig is er niets gebeurd!

Heel veel succes met het project dee week!

Groetjes,

Rob en Tas

Barry schrijft:

10-06-2008, 23:08

Mooi verhaal en mooie foto's gasten!!!
Krijg zelf ook vakantie kriebels!

Barry

 

Copyright © 2008-2009 Martijn Reijerse and Frank Groeneveld. Use of photos is strictly prohibited.